Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου

Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου βρίσκεται στον Πυρήνα του Εθνικού Δρυμού και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο (ΦΕΚ 682/Α/20.09.1999).

kt.metaxa1
Εικόνα 1. Το Περιβαλλοντικό Κέντρο Αίνου και η θέα απο το μπαλκόνι του 

 

Εντός του κτηρίου υπάρχουν εκτός των άλλων δωματίων (i) μία ενδιαφέρουσα έκθεση για το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού, (ii) χώρο διεξαγωγής διαλέξεων, παρουσιάσεων και σεμιναρίων και (iii) μικρή βιβλιοθήκη.

Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, ο οποίος είναι υπεύθυνος για την προστασία και τη διαχείριση του Εθνικού Δρυμού, με το προσωπικό Επόπτευσης/Φύλαξης που διαθέτει βρίσκεται σε καθημερινή βάση στον Εθνικό Δρυμό. Κατόπιν παροχής ειδικής άδειας από το Δήμο Aργοστοίου στον οποίο ανήκει το κτίριο, δύναται να φιλοξενηθούν, στα δωμάτια που διαθέτει, ομάδες και μελετητές/επιστήμονες, που μελετούν τον Εθνικό Δρυμό Αίνου. Από το μπαλκόνι του κτηρίου, οι επισκέπτες μπορούν να θαυμάσουν μία υπέροχή θέα προς το Αργοστόλι, το Ληξούρι και την χερσόνησο της Παλικής.

kt.metaxa2
Εικόνα 2. Άποψη του εσωτερικού χώρου της έκθεσης 

Τα θέματα που παρουσιάζονται στα πλαίσια της περιβαλλοντικής εκπαίδευση στους επισκέπτες του κτηρίου από το προσωπικό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α., αφορούν στα ιδιαίτερα αβιοτικά και βιοτικά χαρακτηριστικά και στην αξία των οικοσυστημάτων του Εθνικού Δρυμού, αλλά και στις πιέσεις και απειλές που αυτά δέχονται. Σκοπός των δραστηριοτήτων αυτών είναι η αφύπνιση των πολιτών για την αναγκαιότητα της προστασίας και τον σεβασμό της προστατευόμενης περιοχής.

kt.metxa3
Εικόνα 3. Μακέτα σχετικά με την πανίδα και χλωρίδα του Εθνικού Δρυμού