Περιβαλλοντική Εκπαίδευση: Δράσεις του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς - Ιθάκης στην Α/θμια και Β/θμια εκπαίδευση.

Το Γεωπάρκο Κεφαλονιάς - Ιθάκης οργανώνει διάφορες δράσεις όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους και όχι μόνο, για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Καταρχήν γίνονται παρουσιάσεις  με ποικίλο περιβαλλοντικό περιεχόμενο είτε στην έδρα του Γεωπάρκου είτε στα σχολεία.

Όσον αφορά το περιεχόμενο, αυτό μπορεί να έχει να κάνει με τον ίδιο τον Εθνικό Δρυμό τη χλωρίδα και την πανίδα, τους υγροτόπους του νησιού μας, την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου και τον υγροβιότοπο του Λιβαδίου στην Παλλική, την ορνιθοπανίδα, τη ρύπανση και για την φωτορυπανση του περιβάλλοντος, εκπαιδευτικές πληροφορίες για την εξέλιξή του δάσους, τις δασικές πυρκαγιές αλλά και άλλα θέματα περιβαλλοντικής φύσης που μπορεί να ενδιαφέρουν τον εκπαιδευτικό και τους μαθητές.

 

Ορνιθοπαρατήρηση

Με την ορνιθοπαρατήρηση τα παιδιά έχουν την δυνατότητα να γνωρίσουν τους υγροτόπους του νησιού μας τα είδη των πουλιών όπως κορμοράνους, φαλαρίδες, σταχτοτσικνιάδες, αργυροτσικνιάδες, αλκυόνη κλπ, να μάθουν για την μετανάστευση των πουλιών, τους κίνδυνους που αντιμετωπίζουν και την οικολογική αξία των περιοχών αυτών.

Λιμνοθάλασσα Κουτάβου
Λιμνοθάλασσα Κουτάβου

 

Υγρότοπος Λιβαδιού
Υγρότοπος Λιβαδίου

 

Εκδρομές  στα μονοπάτια του Αίνου και επαφή με το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού

Σαν συνέχεια της παραπάνω δράσης και προκειμένου να έχουν τα παιδιά μια καλύτερη άποψη γι αυτό το οποίο μιλήσαμε στην τάξη ή στην έδρα του Γεωπάρκου προσπαθούμε να εντάξουμε και ένα βιωματικό κομμάτι όταν είναι αυτό δυνατόν. Για παράδειγμα όταν η παρουσίαση έχει να κάνει με την χλωρίδα και την πανίδα του Αίνου, προσπαθούμε να διοργανώσουμε και μία εκδρομή στα μονοπάτια του Αίνου ώστε να αποκτήσουν και μία ζωντανή επαφή με το φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού.

 

Εξειδικευμένες δράσεις (χελιδονίσματα, γιορτή πουλιών κ.α.)

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς με πρωτοβουλία του Γεωπάρκου διοργανώνονται κάποιες θεματικές δράσεις όπως για παράδειγμα τα χελιδονίσματα όπου φτιάχνουμε φωλιές για τα χελιδόνια που έρχονται την άνοιξη ή η γιορτή πουλιών κάθε Οκτώβρη που καλωσορίζουμε τα πουλιά που έρχονται για να ξεχειμωνιάσουν ή για να κάνουν στάση στο μακρύ ταξίδι τους, να μάθουν γενικά για την μετανάστευση των πουλιών. Εκεί οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να παρατηρήσουν τα πουλιά αλλά και να φτιάξουν και κατασκευές.

 

Φωτογραφίες από τις δράσεις Χελιδονίσματα και γιορτή πουλιών.

Κατασκευή μακέτας της λιμνοθάλασσας Κουτάβου.

 

Τοποθέτηση ξύλινων φωλιών σε σχολεία…

Το Γεωπάρκο μπορεί να τοποθετήσει μικρές ξύλινες φωλιές στα σχολεία ώστε να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά στην προστασία της ορνιθοπανίδας.

 

Δράσεις καθαρισμού σε διάφορα μέρη του νησιού.

 Τέλος κάτι το οποίο προσπαθούμε και οργανώνουμε κάθε χρόνο είναι δράσεις καθαρισμού σε διάφορα μέρη του νησιού που πάσχουν περιβαλλοντικά.