Βυζαντινό Μουσείο

Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Κεφαλονιάς

Byzantine Museum
Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Κεφαλονιάς

Το Εκκλησιαστικό και Βυζαντινό Μουσείο Κεφαλονιάς βρίσκεται εντός της Ι.Μ. Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς Περατάτων και ιδρύθηκε το 1988 από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Κεφαλληνίας Σπυρίδων.

Τον πυρήνα της συλλογής του Μουσείου αποτέλεσε η παλαιά συλλογή της Μητρόπολης Κεφαλληνίας, η οποία περιελάβανε εικόνες και ξυλόγλυπτα από ναούς και μονές του νησιού που ερειπώθηκαν με τους καταστρεπτικούς σεισμούς του 1953. Το πολύτιμο αυτό υλικό εκτέθηκε αρχικά με απόφαση του Ηγουμενοσυμβουλίου της Μονής του Αγίου Ανδρέα Μηλαπιδιάς στο παλαιό καθολικό μαζί με τα κειμήλια της Μονής. Ο περιορισμένος όμως χώρος του Καθολικού και ο συνεχής εμπλουτισμός της Συλλογής με δωρεές επέβαλαν την ανέγερση νέου κτηρίου για την στέγασή της.

Ξυλόγλυπτο τέμπλο
Ξυλόγλυπτο τέμπλο που εκτείθεται στο Μουσείο

Στους τρεις χώρους του Μουσείου εκτίθενται ξυλόγλυπτα, φορητές εικόνες και κειμήλια από τον 16ο μέχρι τον 19ο αιώνα, έργα επωνύμων και ανωνύμων καλλιτεχνών, αντιπροσωπευτικά τεσσάρων αιώνων θρησκευτικής έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας της Κεφαλονιάς.

Η έκθεση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία της 6ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων η οποία ανέλαβε και την συντήρηση των έργων από κοινού με την Διεύθυνση Συντήρησης Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Πολιτισμού.

 

Το μουσείο είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 8 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι, εκτός από τις Κυριακές που είναι κλειστό.

Τηλέφωνο: 26710 69700