Παραδοσιακοί Χοροί

ΧΟΡΟΙ  ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ

Μπάλλος από χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων - Παράρτημα Αργοστολίου
Μπάλλος που χορεύεται από χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων - Παραρτηματος Αργοστολίου

Η Κεφαλονιά έχει αρκετούς χορούς με έντονο παραδοσιακό χρώμα και κύριο γνώρισμα την απλότητα των κινήσεων και τον ανάλαφρο ρυθμό, στοιχεία που καθρεφτίζουν την ιδιοσυγκρασία των κατοίκων και το λαϊκό Κεφαλονίτικο πνεύμα. Είναι χοροί ελεύθεροι, δυναμικοί, χαριτωμένοι, ζωηροί που δίνουν την ευκαιρία στα δύο φύλα να συναντηθούν, να μιλήσουν με τα μάτια και να ερωτευτούν. Στο σύνολό τους είναι χοροί ερωτικοί και οι πιο αντιπροσωπευτικοί είναι:

1) Μπάλλος : Είναι ο πιο γνωστός και αντιπροσωπευτικός χορός της Κεφαλονιάς. Χορεύεται με ιδιαίτερη λεβεντιά, χάρη και κέφι και με πολλές παραλλαγές στο τραγούδι και την εκτέλεση από περιοχή σε περιοχή. Χορός ερωτικός ο οποίος αναδεικνύει τις ικανότητες του χορευτή και κυρίως του πρωτοχορευτή. Ιδιόμορφος χορός που ξεκινάει κυκλικός ομαδικός και στη συνέχεια γίνεται ζευγαρωτός, με ένα συνεχές παιχνίδισμα ανάμεσα στον καβαλιέρο και τη ντάμα. Το τραγούδι του Μπάλλου… «Βιολέτα μου ανθισμένη».

2) Διβαράτικος : Είναι αντιπροσωπευτικός χορός του νησιού. Λέγεται αλλιώς Κουτσό, Κουτσοσταματητό ή Γυρουζάτο. Πήρε το όνομά του από το χωριό Διβαράτα. Διακρίνεται για το μπρίο, τη μουσική παραλλαγή και εκφράζει την ομορφιά και το δυναμισμό της ζωής. Χορεύεται και από τα δύο φύλα. Γνώρισμά του είναι τα κοψίματα στα οποία οι χορευτές σταματούν για μια στιγμή και αμέσως συνεχίζουν τον κυκλικό και γρήγορο χορό.

3) Ρόιδω : Κεφάτος χορός, που χορεύεται σε απλό κύκλο από άντρες και γυναίκες με λαβή από τις παλάμες και λυγισμένους αγκώνες. Χαρακτηριστικό του τα πολλά σταυρωτά επιτόπια βήματα. Ο χορός κατάγεται από την Πελοπόννησο, όπου χορεύεται ακόμα. Χορεύεται ιδιαιτέρως σε γάμους και η ονομασία παραπέμπει σε όνομα κοπέλας ή στο ξεφάντωμα που γίνεται σε γάμο.

Χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων-Παραρτήματος Αργοστολίου σε παράσταση
Χορευτές του Λυκείου Ελληνίδων-Παραρτήματος Αργοστολίου σε παράσταση

4) Μανέτας : Κεφαλονίτικη παραλλαγή του τραγουδιού ή της ρίμας που κατάγεται από το Αιγαίο. Ο χορός έχει λαβή χιαστί και χορεύεται σε διπλό και μονό κύκλο. Αναφέρεται σε μια νησιωτική ιστορία, συγκινητική, που έχει για υπόθεσή της την αιώνια ιστορία της συκοφαντημένης γυναίκας που καθίσταται τελικά θύμα της τιμιότητάς της.

5) Βλαχοπούλες ή Μοσχοπούλες : Είναι τοπικός Καλαματιανός σε ρυθμό 7/8. Όμορφος, ζωηρός χορός που χορεύεται σε απλό κύκλο σε ζευγάρια με λαβή των χεριών από τις παλάμες.

Η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων - Παραρτήματος Αργοστολίου
Η χορευτική ομάδα του Λυκείου των Ελληνίδων - Παράρτημα Αργοστολίου

6) Λαγκάδι ή Κουτσός : Χορεύεται με λαβή των χεριών από τις παλάμες. Οφείλει το όνομά του στο χαρακτηριστικό βηματισμό του ενός μέρους, που είναι οι αναπηδήσεις με άρση του ποδιού.

7) Σταυρωτό Πυλάρου : Χαρακτηριστικός συρτός χορός που πήρε το όνομά του από την Πύλαρο. Χορεύεται και από τα δύο φύλα με απλή λαβή των χεριών. Γνώρισμά του είναι τα σταυρωτά βήματα. 

                                                                                         ΕΛΕΝΗ ΦΩΗ, ΦΙΛΟΛΟΓΟΣ – ΕΦΟΡΟΣ

                                                                              ΦΙΛΟΛΟΓΙΚΟΥ,ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΥ & ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ

                                                                              ΤΜΗΜ. ΛΥΚΕΙΟΥ ΕΛΛΗΝΙΔΩΝ ΑΡΓΟΣΤΟΛΙΟΥ