Θαλάσσια Γεωδιαδρομή Κεφαλονιάς

Θαλάσσια γεωδιαδρομή Κεφαλονιάς
Η θαλάσσια γεωδιαδρομή της Κεφαλονιάς σε χάρτη

 

Η θαλάσσια γεωδιαδρομή του νησιού της Κεφαλονιάς έχει ως αφετηρία το λιμάνι του Αργοστολίου. Κατευθυνόμαστε βόρεια κάνοντας τον γύρω του κόλπου του Αργοστολίου, περνώντας αρχικά από τον Γεώτοπο των Καταβοθρών του Αργοστολίου (ο οποίος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα του νησιού, με το καρστικό σύστημα των Καταβοθρών του Αργοστολίου να συνδέεται υπόγεια με τις υφάλμυρες πηγές της Σάμης (Καραβομύλου)) και από τον Φάρο των Αγίων Θεοδώρων.

Φάρος Αγίων Θεοδώρων
Φάρος Αγίων Θεοδώρων

Στη συνέχεια περνάμε απέναντι, στην πόλη του Ληξουρίου, και συνεχίζουμε τη γεωδιαδρομή ακολουθώντας την ακτή: περνάμε από τον Γεώτοπο Ξι (παραλία η οποία αποτελείται από κατακόκκινη άμμο και απεριόριστη ακατέργαστη γκρίζα άργιλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για φυσικό σπα) και τον Γεώτοπο Κουνόπετρα (υπολειμματική μορφή παράκτιας διάβρωσης που προκαλεί μία διαρκή κίνηση των παράκτιων σχηματισμών (ψαμμιτικών πετρωμάτων)).

Γεώτοπος Ξί
Παραλία Ξί

Συνεχίζουμε να κινούμαστε βόρεια κάνοντας το γύρο της χερσονήσου της Παλικής, περνώντας αρχικά από τον Γεώτοπο Γερογόμπος (παράκτιες καρστικές γεωμορφές που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο τοπίο), τον Γεώτοπο Κηπούρια και τον Γεώτοπο Πλατιά Άμμος (όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε παράκτιες γεωμορφές διάβρωσης καθώς και γεωτεκτονικές μορφές, όπως ρήγματα, ορισμένες από τις οποίες αποτελούν αποτυπώματα από το σεισμό του 2014) και το Γεώτοπο Αγία Ελένη (παράκτια γεωμορφή ιδιαίτερης αισθητικής). Στη συνέχεια, έχοντας φτάσει στο Βόρειο τμήμα της χερσονήσου της Παλικής, περνάμε από τον όρμο του Αθέρα όπου βρίσκεται το συγκρότημα Σακκάτου-Κόκκοτου (το οποίο αποτελείται από μία κατοικία, ένα ελαιοτριβείο και ένα εκκλησάκι που κτίσθηκαν τον περασμένο αιώνα κι αποτελεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο). Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε ανατολικά προς τον Γεώτοπο Φτέρη όπου βρίσκονται υπολειμματικές γεωμορφές διάβρωσης, όπως αψίδα η οποία καταστράφηκε με το σεισμό του 2014. Ακολουθεί η περιοχή Ζόλα με τον Γεώτοπο Βραχόκηπο της Βούτης, όπου συναντάμε καρστικές γεωμορφές σε ασβεστολιθικά πετρώματα, δομές που χαρακτηρίζουν την περιοχή. Μετά από αυτή τη σύντομη στάση, συνεχίζουμε προς με τον Γεώτοπο του Μύρτου, όπου μπορούμε να θαυμάσουμε τη ρηξιγενή ζώνη της περιοχής του Χάρακα πάνω στην οποία είναι φτιαγμένη η γέφυρα που ενώνεται με τον κεντρικό δρόμο (μετά το σεισμό του 2014). Ολοκληρώνουμε τη θαλάσσια γεωδιαδρομή με τον Γεώτοπο της Άσσου ο οποίος αντιπροσωπεύει την επιφανειακή εμφάνιση του σχηματισμού του Κατώτερου Κρητιδικού της Προ-Απούλιας ζώνης στο νησί της Κεφαλονιάς.

Γεώτοπος Μύρτου
Γεώτοπος Μύρτου