Γεωδιαδρομές Κεφαλονιάς

Γεωτοπος-Γεωδιαδρομες

1) Γεωδιαδρομή Κούταβος Δαυγάτα

Η γεωδιαδρομή ξεκινάει από τον Γεώτοπο της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, ο οποίος αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο του νησιού και στον οποίο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης και εκπαίδευσης του Γεωπάρκου και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στην συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς τον Γεώτοπο της Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος αποτελεί φαράγγι μικρού σχετικά μεγέθους στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το ομώνυμο εξωκκλήσι. Συνεχίζουμε προς το χωριό Φαρακλάτα, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Μουσείο Ηλεκτρισμού. Προηγουμένως, όμως, μπορούμε να κάνουμε μία παράκαμψη λίγο πριν τον οικισμό των Ραζάτων και να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο σπήλαιο Γρούσπα καθώς επίσης και τα τείχη της Κράνης. Έπειτα, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Δαυγάτα όπου εχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και να ολοκληρώνουμε τη διαδρομή μας, επιστρέφοντας προς το Αργοστόλι, με την επίσκεψη στην Ιερά Μονή του Δραπάνου η οποία είναι πλούσια σε βυζαντινά μνημεία.

Εναέρια άποψη Λιμνοθάλασσας Κουτάβου
Εναέρια άποψη Λιμνοθάλασσας Κουτάβου

2) Γεωδιαδρομή Κούταβος -Άγιος Θωμάς – Άβυθος–Πόρος - Σκάλα

Η γεωδιαδρομή ξεκινάει από τον Γεώτοπο της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, όπου αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο του νησιού και στον οποίο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης και εκπαίδευσης του Γεωπάρκου και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Στην συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Μαζαρακάτα στο οποίο έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε το Μυκηναϊκό νεκροταφείο. Μυκηναϊκό νεκροταφείο μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε στο γειτονικό χωριό Λακήθρα. Στη Διασταύρωση αμέσως μετά το Μυκηναϊκό νεκροταφείο Μαζαρακάτων, κάνοντας μία παράκαμψη  μπορούμε να κατευθυνθούμε ΝΔ προς την παραλία Άη Χέλης- παλαιοντολογική θέση πλούσια σε Pectinidae- είτε να κατευθυνθούμε ανατολικά και να επισκεφτούμε το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο και Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα καθώς επίσης το Κάστρο το Αγίου Γεωργίου και την εκκλησία Ευαγγελίστρια στο ομώνυμο χωριό (Κάστρο). Εναλλακτικα, μπορούμε να συνεχίσουμε τη γεωδιαδρομή κατευθυνόμενοι προς τον Γεώτοπο του Κληματσιά, ο οποίος ανήκει στο χωριό Σπαρτιών, όπου μπορούμε να δούμε παράκτιες Γεωμορφές διάβρωσης. Από τον Γεώτοπο του Κληματσιά, συνεχίζουμε προς τον Γεώτοπο του Άγιου Θωμά κατευθυνόμενοι προς τα χωριό Δοριζάτα και στη συνέχεια προς το χωριό Καραβάδο. Ο συγκεκριμένος Γεώτοπος αποτελεί γεώτοπο ιδιαίτερης σημασίας καθώς είναι ταυτόχρονα μία παλαιοντολογική, γεωμορφολογική και ιζηματολογική θέση στην οποία έχουμε την αποτύπωση ενός δελταϊκού συστήματος.

Άγιος Θωμάς
Άγιος Θωμάς

Συνεχίζοντας τη γεωδιαδρομή, λίγο πριν μπούμε στο χωριό Καραβάδος, ακολουθούμε το δρόμο που μας οδηγεί στον κεντρικό δρόμο προς Πόρο μέσω του χωριού (περιοχή) Αφράτο. Μετά το χωριό Σιμωτάτα, μπορούμε να κάνουμε μία μικρή παράκαμψη στα δεξιά ώστε να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Σισσίων την οποία, σύμφωνα με την παράδοση, ίδρυσε ο ίδιος ο Φραγκίσκος της Ασσίζης. Συνεχίζουμε στον κεντρικό δρόμο προς το χωριό Πάστρα, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε τα ερείπια της Κλασσικής πόλης και ακρόπολης των αρχαίων Πρόννων, τα οποία βρίσκονται λίγο έξω από το ομώνυμο χωριό. Συνεχίζουμε την πορεία μας προς το χωριό Τζανάτα, κάνοντας είτε μία μικρή παράκαμψη λίγο έξω από το χωριό για να επισκεφθούμε τον ηγεμονικό θολωτό μυκηναϊκό τάφο, είτε μία άλλη παράκαμψη ώστε να πάρουμε τον δρόμο προς τη Σάμη και να κατευθυνθούμε προς τον Γεώτοπο της Επώθησης της Ιονίου, όπου παρουσιάζεται το πιο σημαντικό τεκτονικό γεγονός στο οποίο οφείλεται η σημερινή μορφολογία του νησιού. Ολοκληρώνουμε την παράκαμψη με την επίσκεψή μας στον Γεώτοπο της καρστικής Λίμνης της Αβύθου. Παίρνοντας πάλι τον δρόμο προς τον οικισμό του Πόρου, μπορούμε είτε να κάνουμε μία τελευταία παράκαμψη και να επισκεφτούμε την Ι.Μ. Υπεραγίας Θεοτόκου της Άτρου είτε να συνεχίσουμε προς τον Γεώτοπο Φαράγγι του Πόρου, το οποίο βρίσκεται στην είσοδο του οικισμού του Πόρου και αποτελεί το πιο σημαντικό φαράγγι της περιοχής. Στον οικισμό του Πόρου, μπορούμε επίσης να επισκεφτούμε διάφορα οικιστικά και οχυρωματικά μυκηναϊκά και ελληνιστικά ερείπια. Τέλος, μπορούμε να πάρουμε τον παραλιακό δρόμο που κατευθύνεται στην περιοχή της Σκάλας, κατά μήκος του οποίου μπορούμε να δούμε τον Γεώτοπο Υπολειμματικές μορφές διάβρωσης Πόρου-Σκάλας, ο οποίος αποτελείται από υπολειμματικές μορφές ασβεστολιθικών πετρωμάτων μέσα στη θάλασσα. Λίγο πιο κάτω στον ίδιο δρόμο, ξεκινάει το πεζοπορικό μονοπάτι προς τον Γεώτοπο Καταρράκτες της Γραδούς. Η γεωδιαδρομή ολοκληρώνεται καθώς  κατευθυνόμαστε προς τον οικισμό της Σκάλας, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Αρχαϊκό Τέμενος της Σκάλας και στη συνέχεια τη Ρωμαϊκή αγροτική έπαυλη η οποία χρονολογείται στο 2ο αι. μ.Χ.

Φαράγγι Πόρου
Φαράγγι Πόρου

3) Πεζοπορική Γεωδιαδρομή Κούταβος –Σπήλαιο Γρούσπα-Αγία Βαρβάρα-Αργοστόλι

Η πεζοπορική γεωδιαδρομή ξεκινάει από τον Γεώτοπο της Λιμνοθάλασσας του Κουτάβου, όπου αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο του νησιού και στον οποίο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης και εκπαίδευσης του Γεωπάρκου και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Περπατώντας γύρω από τη Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, κατευθυνόμαστε προς τον Γεώτοπο σπήλαιο Γρούσπα ακολουθώντας το μονοπάτι που μας οδηγεί στα τείχη της αρχαίας Κράνης. Συνεχίζουμε την πεζοπορική διαδρομή, κατευθυνόμενοι προς τον Γεώτοπο της Αγίας Βαρβάρας, ο οποίος αποτελεί φαράγγι σχετικά μικρού μεγέθους στους πρόποδες του οποίου είναι χτισμένο το ομώνυμο εξωκκλήσι. Ολοκληρώνουμε τη διαδρομή επιστρέφοντας προς το Αργοστόλι, διασχίζοντας τη Γέφυρα Δεβοσέτου, μια μεγάλη πέτρινη Γέφυρα  η οποία κατασκευάστηκε το 1813 από τον Ελβετό Κάρολο-Φίλιππο DeBosset, ή επί το ελληνικότερον, Δεβοσέτο.

Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας
Εκκλησία Αγίας Βαρβάρας

4) Πεζοπορική διαδρομή Αργοστολίου

Ξεκινάμε από τον Γεώτοπο Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, ο οποίος αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο του νησιού και στον οποίο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης και εκπαίδευσης του Γεωπάρκου και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Περπατώντας γύρω από την λιμνοθάλασσα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τη Γέφυρα Δεβοσέτου, μια μεγάλη πέτρινη Γέφυρα  η οποία κατασκευάστηκε το 1813 από τον Ελβετό Κάρολο-Φίλιππο DeBosset, ή επί το ελληνικότερον, Δεβοσέτο.

Γέφυρα De Bosset
Γέφυρα De Bosset

Από την λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, μπορούμε να κάνουμε μία παράκαμψη και να επισκεφτούμε το Μουσείο Ραδιοφώνου, Ασυρμάτου και τηλεπικοινωνιακού Υλικού όπου μπορούμε να δούμε τηλεφωνικές συσκευές και τηλεφωνικά κέντρα παλαιάς εποχής. Συνεχίζουμε την γεωδιαδρομή προς το κέντρο της πόλης έτσι ώστε να επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό Μουσείο του Αργοστολίου, στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει εκθέματα από την Παλαιολιθική έως την Υστερορρωμαϊκή Περίοδο, τα οποία προέρχονται από ανασκαφές που έχουν γίνει σε όλο το νησί της Κεφαλονιάς. Λίγο πιο πάνω, βρίσκεται το Κοργιαλένειο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο στο οποίο μπορούμε να βρούμε αντικείμενα της καθημερινότητας των Κεφαλονιτών όπως έπιπλα, εργαλεία, συσκευές, έργα τέχνης, κ.ά. Στο ισόγειο του μουσείου, επίσης, στεγάζεται και η  Κοργιαλένειος Βιβλιοθήκη  η οποία διαθέτει σήμερα πάνω από 62.000 τόμους βιβλίων καθώς και το Τοπικό Ιστορικό Αρχείο της Κεφαλονιάς. Επίσης κατευθυνόμενοι προς την κεντρική πλατεία του Αργοστολίου μπορούμε να κάνουμε μία βόλτα στον κήπο του Νάπιερ. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς τον Γεώτοπο των Καταβοθρών του Αργοστολίου,πριν τον οποίο μπορούμε να κάνουμε μία μικρή στάση για να επισκεφτούμε το Μουσείο Κοτσανά Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας. Ο Γεώτοπος των Καταβοθρών του Αργοστολίου αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά γεωλογικά φαινόμενα του νησιού, το οποίο είναι το καρστικό σύστημα υπόγειας σύνδεσης των Καταβοθρών του Αργοστολίου με τις υφάλμυρες πηγές της Σάμης (Καραβομύλου).

κατευθυνσης Καταβόθρες
Πινακίδα Κατεύθυνσης τοποθετημένη στη Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου προς τις Καταβόθρες Αργοστολίου

 

Λίγο πιο δίπλα βρίσκεται και ο Φάρος των Αγίων Θεοδώρων, ενώ λίγα μέτρα πιο κάτω υπάρχει παραλιακό μονοπάτι που μας οδηγεί στην περιοχή του Πινιατόρου, κατά μήκος του οποίου μπορούμε να θαυμάσουμε καρστικές μορφές υπολειμματικής διάβρωσης όπως αψίδες. Αφού ολοκληρώσουμε τη διαδρομή αυτή βγαίνοντας στον κεντρικό δρόμο, μετά από περίπου 100-200μ στα αριστερά, ακολουθούμε ένα δεύτερο μονοπάτι το οποίο διασχίζει ένα βραχόκηπο  (κοντά στην περιοχή Άγιος Αθανάσιος). Το μονοπάτι τελειώνει λίγο πριν τη θέση θέας, την οποία οι ντόπιοι ονομάζουν «Τηλέγραφο», και την οποία μπορούμε να επισκεφτούμε κάνοντας μία ακόμα μικρή παράκαμψη. Εναλλακτικά, μπορούμε να συνεχίσουμε τη διαδρομή μας κατευθυνόμενοι προς το Μνημείο των Πεσόντων Ιταλών και να ολοκληρώσουμε τη γεωδιαδρομή  με την επιστροφή μας στην πόλη του Αργοστολίου.

Φάρος των Αγίων Θεοδώρων
Φάρος των Αγίων Θεοδώρων

5) Γεωδιαδρομή Χερσονήσου Παλικής

paliki
Πινακίδα Υποδοχής στη χερσόνησο της Παλικής με πληροφορίες για τους Γεωτόπους της περιοχής καθώς και ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία

 

Η γεωδιαδρομή του Ληξουρίου έχει ως αφετηρία την πόλη του Ληξουρίου, η οποία αποτελεί την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του νησιού. Εκεί, μπορούμε να επισκεφτούμε την Ιακωβάτειο Βιβλιοθήκη η οποία φιλοξενεί χιλιάδες τίτλους βιβλίων που χρονολογούνται από τις αρχές του 16ου αιώνα έως και σήμερα, καθώς και μουσείο με αντικείμενα της Κεφαλονιάς από την ίδια περίοδο. Μπορούμε, επίσης, να επισκεφτούμε και την δημόσια βιβλιοθήκη του Ληξουρίου, την Πετρίτσειο βιβλιοθήκη, η οποία φιλοξενεί περισσότερους από 1400 τόμους παλαιών βιβλίων και συλλογές από άμφια και σπάνια βιβλία. Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε  νότια προς τον Γεώτοπο Ματζαβινάτα, ο οποίος αποτελεί θέση θέας γεωμορφολογικών σχηματισμών που βρίσκονται γύρω από το ομώνυμο χωριό και τα γειτονικά αυτού χωριά και αποτελούν χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής. Συνεχίζουμε τη γεωδιαδρομή μας κάνοντας μία παράκαμψη για να πάμε στον Γεώτοπο Ξι, ο οποίος βρίσκεται στην ομώνυμη παραλία, που αποτελείται από κατακόκκινη άμμο και απεριόριστη ακατέργαστη γκρίζα άργιλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος για φυσικό σπα. Μετά από αυτή την παράκαμψη, συνεχίζουμε τη γεωδιαδρομή μας προς τον Γεώτοπο Κουνόπετρα, ο οποίος αποτελεί υπολειμματική μορφή παράκτιας διάβρωσης προκαλώντας μία διαρκή κίνηση τεμάχους παράκτιου σχηματισμού (ψαμμιτών).Κατόπιν κατευθυνόμαστε βόρειοδυτικά προς το χωριό Χαβριάτα, όπου λίγο μετά το χωριό, κάνουμε μία παράκαμψη για να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Γερογόμπος που αποτελείται από παράκτιες καρστικές γεωμορφές που δημιουργούν ένα ιδιαίτερο τοπίο. Συνεχίζουμε τη γεωδιαδρομή κατευθυνόμενοι προς το χωριό Καμιναράτα με σκοπό να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Κηπούρια, όπου μπορούμε να παρατηρήσουμε παράκτιες γεωμορφές διάβρωσης καθώς και γεωτεκτονικές μορφές (όπως ρήγματα). Επίσης έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε την Ιερά Μονή Κηπουραίων. Ακολουθώντας τον κεντρικό δρόμο και μερικά μέτρα πιο  πάνω, μπορούμε να κάνουμε μία παράκαμψη, ώστε να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Πλατιά Άμμος, όπου βλέπουμε γεωτεκτονικές γεωμορφές ορισμένες από τις οποίες αποτελούν αποτυπώματα από το σεισμό του 2014.

Παραλία Πλατιάς Άμμου
Παραλία Πλατιάς Άμμου

Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς το χωριό Ρίφι όπου εκεί μπορούμε να κάνουμε μία παράκαμψη προς το χωριό Δαμουλιανάτα, έτσι ώστε να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Αγία Ελένη ο οποίος αποτελεί παράκτια γεωμορφή ιδιαίτερης αισθητικής. Συνεχίζοντας κανονικά την πορεία μας, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Αγία Θέκλη, όπου-επί του δρόμου- βρίσκεται ο Γεώτοπος Βρύση Κέρια, η οποία αποτελεί μία πετρόχτιστη πηγή με περίτεχνα σκαλίσματα. Εξακολουθούμε να κινούμαστε βόρεια και- κάνοντας μία παράκαμψη- μπορούμε να επισκεφτούμε το Μυκηναϊκό νεκροταφείο στο χωριό Κοντογεννάδα, όπου έχουν ανασκαφεί τρεις θαλαμοειδείς τάφοι μυκηναϊκής εποχής. Συνεχίζουμε τη γεωδιαδρομή και κάνουμε μία παράκαμψη και να κατευθυνθούμε προς τον Αθέρα και να επισκεφτούμε το συγκρότημα Σακκάτου-Κόκκοτου το οποίο αποτελείται από μία κατοικία, ένα ελαιοτριβείο κι ένα εκκλησάκι του Αγίου Σπυρίδωνα που κτίσθηκαν τον περασμένο αιώνα και αποτελούν ιστορικά διατηρητέα μνημεία. Σ’ αυτό το σημείο, λίγο πριν στρίψουμε για τα Ζόλα, μπορούμε να φτάσουμε στο Γεώτοπο Φτέρη μέσω μιας πεζοπορικής διαδρομής ή να κατευθυνθούμε προς την περιοχή Ζόλα έτσι ώστε να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Βραχόκηπο της Βούτης, όπου βρίσκονται καρστικές γεωμορφές σε ασβεστολιθικά πετρώματα χαρακτηριστικό γνώρισμα της περιοχής. Στο λόφο πάνω από την περιοχή Βούτη, βρίσκονται τα ερείπια του ναού του Αγίου Ιωάννου με τοιχογραφίες που αποτελούν ένα από τα ελάχιστα δείγματα Βυζαντινής ζωγραφικής στην Κεφαλονιά. Τέλος ολοκληρώνουμε τη γεωδιαδρομή μας κατευθυνόμενοι προς τον Γεώτοπο Υδροβιότοπο του Λιβαδίου, ο οποίος είναι ο πιο σημαντικός υδροβιότοπος του νησιού και αποτελεί καταφύγιο για πλήθος σπάνιων πτηνών όπως ο ερωδιός και η αλκυόνη, καθώς και για πολλά είδη αμφίβιων και ψαριών.

Ιερά Μονή Κηπουραίων
Ιερά Μονή Κηπουραίων

6) Γεωδιαδρομή Σάμη –Βόρεια Κεφαλονιά

sami
Πινακίδα Υποδοχής στην περιοχή της Σάμης με αναφορά στους Γεωτόπους, τα ιστορικά και πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής

 

Η γεωδιαδρομή Σάμη-Βόρεια Κεφαλονιά μπορεί να αποτελεί συνέχεια της γεωδιαδρομής της Σάμης και να έχει αφετηρία τον οικισμό του Καραβόμυλου ή τον οικισμό της Αγίας Ευφημίας, στον οποίο μπορούμε να επισκεφτούμε το ψηφιδωτό δάπεδο Ρωμαϊκής Έπαυλης της Αγίας Ευφημίας. Στη συνέχεια, κατευθυνόσαστε προς το χωριό Μακριώτικα όπου μπορούμε να κάνουμε μια επίσκεψη στο Μουσείο Ελιάς Πυλάρου. Στον χώρο της έκθεσης του Μουσείου Ελιάς μπορεί κανείς να δει μυλόπετρες, τη λίμπα, στάσεις, τσόλια και ακόμη τα πιθάρια (πλιθάρια, κατά την ντοπιολαλιά) όπου αποθηκευόταν το λάδι.Επίσης στο γειτονικό χωριό Ποταμιανάτα μπορούμε να επισκεφτούμε τον λιθόκτιστο ανεμόμυλο του Σώκαρη του 19ου αιώνα. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας είτε πηγαίνοντας προς την Άσσο είτε προς την παραλία του Μύρτου- και να πάμε στον Γεώτοπο του Μύρτου- όπου μπορούμε να θαυμάσουμε την παραλία από ψηλά καθώς επίσης και να παρατηρήσουμε τη ρηξιγενή ζώνη της περιοχής του Χάρακα, πάνω στην οποία είναι φτιαγμένη γέφυρα που ενώνει τον κεντρικό δρόμο ύστερα από το σεισμό του 2014.

Γεώτοπος Μύρτου
Γεώτοπος Μύρτου

Μετά από αυτή τη σύντομη στάση, συνεχίζουμε προς τον Γεώτοπο της Άσσου, ο οποίος αντιπροσωπεύει την μοναδική επιφανειακή εμφάνιση του σχηματισμού του Κατώτερου Κρητιδικού της Προ-Απούλιας ζώνης στο νησί της Κεφαλονιάς. Στον οικισμό της Άσσου μπορούμε, επίσης, να επισκεφτούμε το Φρούριο της Άσσου το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα οχυρωματικής του 16ου-17ου αιώνα. Η διαδρομή συνεχίζεται πηγαίνοντας προς το Βόρειο μέρος του νησιού, κάνοντας μία παράκαμψη για να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Αλατιές ο οποίος αντιπροσωπεύει χαρακτηριστικές παράκτιες υπολειμματικές γεωμορφές διάβρωσης σε ασβεστολιθικά πετρώματα. Τέλος, η γεωδιαδρομή της Βόρειας Κεφαλονιάς ολοκληρώνεται με την επίσκεψή μας στον οικισμό του Φισκάρδου, τον πιο γραφικό προορισμό του νησιού, ο οποίος αποτελεί διατηρητέο οικισμό μετά από το σεισμό του 1953, όπου μπορούμε να επισκεφτούμε 3 ξεχωριστά Ρωμαϊκά μνημεία όπως το Ρωμαϊκό νεκροταφείο Φισκάρδου, το Ρωμαϊκό μαυσωλείο καθώς επίσης και το Ρωμαϊκό λουτρό.Στο Φισκάρδο επίσης αξίζει να επισκεφτούμε το Ναυτικό και Περιβαλλοντικό Μουσείο Φισκάρδου το οποίο φιλοξενεί μια πλήρη καταγραφή του φυσικού περιβάλλοντος και της θαλάσσιας πανίδας της Κεφαλονιάς, αρχαιολογικά ευρήματα αλλά και μια συλλογή φωτογραφιών με την ιστορία της περιοχής κατά το πέρασμα των αιώνων. Τέλος, δεν θα πρέπει να παραλείψουμε και τον Ενετικό Φάρο Φισκάρδου ο οποίος κατασκευάστηκε από Βενετούς κατακτητές της περιοχής κατά τον 16ο αιώνα καθώς επίσης και την Παλαιοχριστιανική Bασιλική εκκλησία του 6ου αι. μ. Χ.

7) Γεωδιαδρομή Σάμης

Η Γεωδιαδρομή στην περιοχή της Σάμης μπορεί να αποτελέσει είτε συνέχεια της γεωδιαδρομής του Αίνου είτε μπορεί να αποτελέσει ανεξάρτητη διαδρομή με αφετηρία τους Νερόμυλους της Σάμης. Το συγκεκριμένο μονοπάτι ξεκινάει λίγο πριν τη διασταύρωση για το χωριό Χαλιωτάτα, στην οποία στρίβουμε για πάμε στον Γεώτοπο σπήλαιο της Δρογκαράτης, το οποίο αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό σπήλαιο του νησιού με πλούσιο διάκοσμο. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς το χωριό Πουλάτα όπου βρισκεται ο Γεώτοπος σπήλαιο Αγγαλάκι, το οποίο αποτελεί ένα εξίσου σημαντικό και εντυπωσιακό σπηλαιοβάραθρο πλούσιο σε σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Συνεχίζουμε τη διαδρομή μας με την επίσκεψή μας στον Γεώτοπο σπήλαιο Αγία Ελεούσα, ένα σπηλαιοβάραθρο το οποίο είναι και αυτό στολισμένο με υπέροχους σταλακτίτες και σταλαγμίτες. Σε απόσταση περίπου 300μ πιο κάτω, βρίσκεται και ο Γεώτοπος σπήλαιο Άγιοι Θεόδωροι, ένα όμορφο σπηλαιοβάραθρο στο οποίο συναντάμε και μία γαλαζοπράσινη λίμνη. Ολοκληρώνουμε τη διαδρομή μας στην ευρύτερη περιοχή των Πουλάτων με την επίσκεψή σε δύο επίσης ενδιαφέροντα σπήλαια, τα οποία επικοινωνούν μεταξύ τους με έναν υπόγειο αγωγό ,τον Γεώτοπο σπήλαιο Χιριδόνι- Σωτήρας. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς την περιοχή του Καραβόμυλου, στην οποία αρχικά μπορούμε να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο σπήλαιο Ζερβάτη, ένα σχετικά μικρό σπηλαιοβάθρο αλλά εξίσου όμορφο το οποίο διατηρεί δύο μικρές λίμνες.

Γεώτοπο σπήλαιο Ζερβάτη
Γεώτοπο σπήλαιο Ζερβάτη

Κατόπιν, συνεχίζουμε τη γεωδιαδρομή μας με την επίσκεψη στον Γεώτοπο λίμνη/πηγή του Καρβόμυλου, η οποία αποτελεί ταυτόχρονα και υποβρύχιο σπήλαιο. Ολοκληρώνουμε τη διαδρομή μας στην ευρύτερη περιοχή του Καραβόμυλου με την επίσκεψή μας στον Γεώτοπο λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης, ο οποίος αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς γεώτοπους του νησιού. Σ’ αυτό το σημείο, θα μπορούσαμε να κάνουμε μια μικρή παράκαμψη και να επισκεφτούμε το χωριό Παλιά Βλαχάτα της Σάμης, όπου συναντάμε ερείπια από παλιά πέτρινα σπίτια και Βενετσιάνικα Γεφύρια (ορισμένα από τα οποία βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση) τα οποία καταστράφηκαν ολοσχερώς κατά τους σεισμούς του 1953. Στο χωριό αυτό, κάθε καλοκαίρι πραγματοποιείται μουσικό και εικαστικό φεστιβάλ. Στη συνέχεια, κατευθυνόμαστε προς τον οικισμό της Σάμης όπου μπορούμε να επισκεφτούμε το Ναυτικό Μουσείο Σάμης όπως επίσης και την Αρχαιολογική Συλλογή Σάμης. Τέλος, ολοκληρώνουμε τη γεωδιαδρομή μας με την επίσκεψή μας στην Αρχαία Σάμη-Ακρόπολη στην οποία έχουν βρεθεί λείψανα μεγάλου οικοδομήματος, πιθανώς ναού, το Ρωμαϊκό Βαλανείο Σάμης καθώς επίσης και με μια επίσκεψη στη Μονή Αγίων Φανέντων.

Γεώτοπο σπήλαιο Ζερβάτη
Γεώτοπος λιμνοσπήλαιο της Μελισσάνης

8) Γεωδιαδρομή Αίνου

Η γεωδιαδρομή ξεκινάει από τον Γεώτοπο Λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, ο οποίος αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο του νησιού και στον οποίο βρίσκεται το κέντρο πληροφόρησης και εκπαίδευσης του Γεωπάρκου και του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Αίνου. Κατευθυνόμαστε προς το χωριό Κάστρο έτσι ώστε να επισκεφτούμε το Κάστρο του Αγίου Γεωργίου και την εκκλησία Ευαγγελίστρια (μπορούμε και εδώ να κάνουμε μία παράκαμψη να επισκευτούμε το Εκκλησιαστικό Βυζαντινό Μουσείο και Μοναστήρι του Αγίου Ανδρέα).Στη συνέχεια κατευθυνόμαστε προς τον Γεώτοπο Πόλγη των Βαλσαμάτων, ο οποίος βρίσκεται κοντά στο χωριό Βαλσαμάτα μέσω του χωριού Τρωιανάτα. Στα όρια του ίδιου γεωτόπου βρίσκεται και η Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου, όπου βρίσκεται το σκήνωμα και το ασκητήριο του Αγίου Γερασίμου τα οποία μπορεί κανείς να επισκεφθεί.Συνεχίζουμε τη Γεωδιαδρομή κατευθυνόμενοι προς το όρος Αίνος, αφού πρώτα κάνουμε μία παράκαμψη προς το μικρότερο όρος της Κεφαλονιάς, το όρος Ρουδί, με σκοπό να επισκεφτούμε τον Γεώτοπο Δολίνη του Ρουδίου. Στο όρος Αίνος, έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφτούμε τρεις γεώτοπους  ξεκινώντας με τον πρώτο ο οποίος είναι η Θέση Ρουδιστών, μία παλαιοντολογική θέση πλούσια σε απολιθώματα. Λίγα μέτρα πιο πάνω, καθώς αναβαίνουμε το βουνό, είναι ο Γεώτοπος Βραχόκηπος του Αίνου με καρστικές γεωμορφές σε ασβεστολιθικά πετρώματα από τα οποία αποτελείται το ίδιο το όρος. Ο τρίτος και τελευταίος Γεώτοπος στο όρος Αίνος είναι η Θέση Θέας του Αίνου, η οποία βρίσκεται λίγο πριν την κορυφή του βουνού και από εκεί μπορούμε να παρατηρήσουμε από ψηλά τον σχηματισμό του Πλειοτεταρτογενούς από τον οποίο αποτελείται το νότιο τμήμα του νησιού της Κεφαλονιάς.

Γεώτοπος Εθνικού Δρυμού Αίνου
Γεώτοπος Εθνικού Δρυμού Αίνου