Εκδήλωση για την αλιεία φάντασμα στις 26 Ιουλίου στο Αργοστόλι στο μπαστούνι των κρουαζιερόπλοιων

Με χαρά σας προσκαλούμε στην εκδήλωση για την ανάδειξη του προβλήματος της 'αλιείας φάντασμα' την οποία διοργανώνει το Healthy Seas με την συνεργασία τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση υποβρύχιας φωτογραφίας και βίντεο από τις δράσεις του Healthy Seas δίνοντας τη δυνατότητα στους επισκέπτες να γίνουν μάρτυρες του προβλήματος, βουτώντας σε ναυάγια και ύφαλους στη Μεσόγειο, την Αδριατική, τη Βόρεια θάλασσα και τον Ειρηνικό ωκεανό.

Ταυτόχρονα σε συνεργασία με την εικαστικό Micheline Divaris - Lambert, θα δημιουργηθεί μια επιβλητική εικαστική εγκατάσταση που αποτυπώνει καλλιτεχνικά το πρόβλημα. Οι τελευταίες πινελιές για την ολοκλήρωση του έργου θα μπουν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης!

Παράλληλα η ζωγράφος Μαρίνα Στελλάτου, θα υλοποιήσει μια δροσερή εκπαιδευτική δράση για παιδιά. Οι μικροί επισκέπτες φορώντας τις καταδυτικές τους μάσκες, καλούνται να μιμηθούν τους ηρωικούς εθελοντές δύτες να 'απελευθερώσουν' θαλάσσια ζώα από ένα αλιευτικό δίχτυ και αφού τα χρωματίσουν και προσθέσουν το όνομά τους, να τα 'απελευθερώσουν' σε μια πιο ασφαλή και υγιή θάλασσα!

Το πρόβλημα της αλιείας φάντασμα είναι παγκόσμιο. Υπολογίζεται ότι 640.000 τόνοι αλιευτικού εξοπλισμού χάνεται ή εγκαταλείπεται στις θάλασσες και τους ωκεανούς κάθε χρόνο με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ή/και το θάνατο εκατομμυρίων θαλάσσιων ζώων κάθε χρόνο, την απώλεια αλιευμάτων και την υποβάθμιση του θαλάσσιου περιβάλλοντος αφού συμβάλει στο πρόβλημα της ρύπανσης από το πλαστικό.

Το Healthy Seas, είναι ένα διεθνές ίδρυμα με έδρα την Ολλανδία. Από το 2013, με τη βοήθεια εθελοντών δυτών, ψαράδων και μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας, ανασύρει δίχτυα από το βυθό. Στη συνέχεια μέσω ενός δικτύου συνεργατών τα μετατρέπει σε νάιλον νήμα υψηλής ποιότητας Econyl ® για την παραγωγή νέων προϊόντων όπως μαγιό, χαλιά, κάλτσες κ.λπ. σύμφωνα με το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας. Έως σήμερα έχουμε συλλέξει και ανακυκλώσει 510 τόνους διχτυών τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν σε χωματερές ή θα παρέμεναν στο βυθό συνεχίζοντας τη φονική τους δράση.