Φορητό Πλανητάριο & παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης στο Βαθύ Ιθάκης την Τρίτη 25.10.2022

Ανακοινώσεις

Φορητό Πλανητάριο & παρατήρηση της ηλιακής έκλειψης στο Βαθύ Ιθάκης την Τρίτη 25.10.2022 με ΔΩΡΕΑΝ συμμετοχή μαθητών/μαθητριών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι η Μονάδα Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Ζακύνθου Αίνου και Προστατευόμενων Περιοχών Ιονίων Νήσων στα πλαίσια υλοποίησης του Υποέργου (1) «Καταγραφή, Ανάδειξη & Προβολή του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς - Ιθάκης» της Πράξης «Καταγραφή και παρουσίαση των Γεωτόπων & Γεωδιαδρομών του Γεωπάρκου Κεφαλονιάς - Ιθάκης με σκοπό την ένταξη του στα Γεωπάρκα της UNESCO» αναμένεται να διοργανώσει ολοήμερο θεματικό σεμινάριο σχετικά με την επίδραση της φωτορύπανσης στην άγρια ζωή, την ηλιοπαρατήρηση/αστροπαρατήρηση, την ουρανογραφία με την χρήση φορητού πλανηταρίου στις 25.10.2022 στο Βαθύ Ιθάκης.

Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο, μοναδικό στο είδος του - μια ειδική ημιμόνιμη φορητή κατασκευή σταθερού θόλου με καρέκλες για τους θεατές, ταξιδεύει στην Ιθάκη προσφέροντας μια μοναδική οπτικοακουστική διδακτική εμπειρία. Κυρίαρχο χαρακτηριστικό του είναι η ημισφαιρική οθόνη προβολής διαμέτρου 6 μέτρων με επιφάνεια εμβαδού 57 τετραγωνικών μέτρων! Μπορεί να εγκατασταθεί τόσο σε εσωτερικό όσο και σε εξωτερικό χώρο, δεν έχει πρόβλημα με τη βροχή και ο χώρος είναι κλιματιζόμενος, με θέρμανση τον χειμώνα και ψύξη το καλοκαίρι. Το Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο εμπνέει και εκπαιδεύει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Από παιδιά του Νηπιαγωγείου μέχρι την Τρίτη ηλικία. Δείχνοντας τις συναρπαστικές ανακαλύψεις στην εξερεύνηση του διαστήματος, συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου γύρω μας, ανοίγει τους ορίζοντες των θεατών, εμπνέει και εκπαιδεύει για όσα μας περιβάλλουν, για την ίδια τη Γη και τη θέση μας στο σύμπαν. Μία εκδήλωση αστρονομίας περιλαμβάνει προβολές μέσα στο Φορητό Ψηφιακό Πλανητάριο και παράλληλα παρατήρηση με τηλεσκόπιο, του Ηλίου με ειδικά φίλτρα την ημέρα ή του έναστρου ουρανού το βράδυ (η παρατήρηση εφόσον το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες).

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 έχουμε μερική έκλειψη Ηλίου από τις 12:40 μέχρι τις 14:00 ορατή από την Ιθάκη, οπότε από από τις 13:00 μέχρι τις 14:30 θα μπορούσε όποιος μαθητής/μαθήτρια η καθηγητής/καθηγήτρια θέλει, να έρθει να παρατηρήσει την έκλειψη ηλίου με το τηλεσκόπιο (ανεξάρτητα από τις προβολές).

 

Covid free: Λόγω των ειδικών συνθηκών, και έχοντας ως προτεραιότητα τη δημόσια υγεία, η δράση πραγματοποιείται σύμφωνα με τα εκάστοτε προβλεπόμενα μέτρα. Με τη χρήση αεραγωγών εισέρχεται συνεχώς φρέσκος αέρας μέσα στον θόλο με ολική ανανέωση του αέρα κάθε πέντε λεπτά. Όλοι οι εργαζόμενοι στο πλανητάριο διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Χωρητικότητα: Το Πλανητάριο διαθέτει 36 καρέκλες και μπορεί να φιλοξενήσει περί τους 40 θεατές σε κάθε προβολή, με τους πλέον των 36 θεατών να κάθονται σε μαξιλαράκια. Φιλοξενούνται επίσης άτομα με ειδικές ανάγκες και χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων.

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει: προβολές ανάλογα την τάξη των μαθητών:

  • Για το Νηπιαγωγείο: “Ο Μαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka 'Hina”
  • Για Α' και Β' Δημοτικού: “Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης” ή “Ο Μαγεμένος Ύφαλος - Kaluoka 'Hina”
  • Για Γ' και Δ' Δημοτικού: “Ένας Τέλειος Μικρός Πλανήτης” ή “Το Κλίμα Της Γης”
  • Για Ε' και Στ' Δημοτικού: “Το Κλίμα Της Γης” ή “Ο Ήλιος - Το Ζωντανό μας Άστρο”
  • Οι μαθητές του Γυμνάσιου και του Λυκείου μπορούν να παρακολουθήσουν όλες τις παραγωγές, με προτεινόμενη: “Από Τη Γη Στο Σύμπαν”

Παρακαλούμε για την συμμετοχή μαθητών/μαθητριών όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης της Ιθάκης, ώστε να πραγματοποιηθεί μια επιτυχημένη εκδήλωση. Για δήλωση συμμετοχής παρακαλούμε τηλεφωνήστε στα γραφεία του Παραρτήματος Αργοστολίου στο 2671029258 (εργάσιμες ημέρες και ώρες) ή στείλτε Ε-mail στην ηλεκτρονική διεύθυνση: mdpp.ionian@necca.gov.gr

1